Trabzon Atatürk Köşkü: Tarihin Mirası

Trabzon 18.08.2024 - 14:15, Güncelleme: 26.08.2024 - 09:15 1676+ kez okundu.
 

Trabzon Atatürk Köşkü: Tarihin Mirası

Trabzon'un tarihi Atatürk Köşkü, 1890'larda inşa edilerek Batı Rönesans mimarisiyle öne çıktı. Atatürk'ün önemli anılarının yaşandığı köşk, şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Gelin bu tarihe birlikte göz atalım...
Trabzon'un tarihi Atatürk Köşkü, 1890'larda inşa edilerek Batı Rönesans mimarisiyle öne çıktı. Atatürk'ün önemli anılarının yaşandığı köşk, şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Gelin bu tarihe birlikte göz atalım... Trabzon’un huzurlu Soğuksu semtinde, 1912’de tamamlanan Atatürk Köşkü, tarih kokan bir öykü sunuyor. Rum işadamı Konstantin Kabayanidis tarafından inşa edilen köşk, 1931’de Atatürk’ün mülkiyetine geçmiş ve burada 1937’de Türk ulusuna mal varlıklarını bağışlama kararı almıştır. Şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. gelin bu tarihe birlikte göz atalım. Trabzon ATATÜRK Köşkü  Trabzon'un Soğuksu semtinde yer alan Atatürk Köşkü, şehrin tarihi dokusunu yansıtan önemli bir yapı olarak dikkat çekiyor. 1890 yılında yapımına başlanan ve 1912'de tamamlanan köşk, Rum asıllı işadamı Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak inşa edilmiştir. Taş, tuğla ve ahşap malzemeler kullanılarak yapılan köşk, dört katlı yapısıyla Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşır. Mübadele döneminde 1923'te mülkiyeti Hazine'ye geçen köşk, 1930 yılında Trabzon İl İdaresi tarafından satın alınmış ve 18 Mayıs 1931'de Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına tahsis edilmiştir. Atatürk, Trabzon ziyaretlerinde bu köşkte konaklamış ve 11 Haziran 1937'de burada, Türk ulusuna mal varlıklarını bağışlama kararını almıştır. Atatürk'ün ölümünden sonra köşk, yasal varisi olan kız kardeşi Makbule Boysan'a intikal etmiştir. 6 Ağustos 1942 tarihinde Trabzon Belediyesi tarafından satın alınarak "Atatürk Müzesi" olarak kullanılmak üzere dönüştürülmüştür. Bu süreçte, köşkün müze olarak hizmet vermesi için gereken düzenlemeler yapılmış ve 30 Mart 1943'te ödenen 10.000 TL ile tescil edilmiştir. Günümüzde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bakım hizmetleri yürütülen Atatürk Köşkü, haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Şehir merkezinden araçla sadece 5-10 dakika uzaklıkta bulunan köşke, Trabzon Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin ring seferleriyle ulaşılabilir. Ayrıca, şehirdeki bazı tur firmalarının düzenlediği şehir içi paket turlarıyla da köşkün tarihi atmosferi keşfedilebilir.
Trabzon'un tarihi Atatürk Köşkü, 1890'larda inşa edilerek Batı Rönesans mimarisiyle öne çıktı. Atatürk'ün önemli anılarının yaşandığı köşk, şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Gelin bu tarihe birlikte göz atalım...

Trabzon'un tarihi Atatürk Köşkü, 1890'larda inşa edilerek Batı Rönesans mimarisiyle öne çıktı. Atatürk'ün önemli anılarının yaşandığı köşk, şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Gelin bu tarihe birlikte göz atalım...

Trabzon’un huzurlu Soğuksu semtinde, 1912’de tamamlanan Atatürk Köşkü, tarih kokan bir öykü sunuyor. Rum işadamı Konstantin Kabayanidis tarafından inşa edilen köşk, 1931’de Atatürk’ün mülkiyetine geçmiş ve burada 1937’de Türk ulusuna mal varlıklarını bağışlama kararı almıştır. Şimdi ise Atatürk Müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. gelin bu tarihe birlikte göz atalım.

Trabzon ATATÜRK Köşkü 
Trabzon'un Soğuksu semtinde yer alan Atatürk Köşkü, şehrin tarihi dokusunu yansıtan önemli bir yapı olarak dikkat çekiyor. 1890 yılında yapımına başlanan ve 1912'de tamamlanan köşk, Rum asıllı işadamı Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak inşa edilmiştir. Taş, tuğla ve ahşap malzemeler kullanılarak yapılan köşk, dört katlı yapısıyla Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşır.

Mübadele döneminde 1923'te mülkiyeti Hazine'ye geçen köşk, 1930 yılında Trabzon İl İdaresi tarafından satın alınmış ve 18 Mayıs 1931'de Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına tahsis edilmiştir. Atatürk, Trabzon ziyaretlerinde bu köşkte konaklamış ve 11 Haziran 1937'de burada, Türk ulusuna mal varlıklarını bağışlama kararını almıştır.

Atatürk'ün ölümünden sonra köşk, yasal varisi olan kız kardeşi Makbule Boysan'a intikal etmiştir. 6 Ağustos 1942 tarihinde Trabzon Belediyesi tarafından satın alınarak "Atatürk Müzesi" olarak kullanılmak üzere dönüştürülmüştür. Bu süreçte, köşkün müze olarak hizmet vermesi için gereken düzenlemeler yapılmış ve 30 Mart 1943'te ödenen 10.000 TL ile tescil edilmiştir.

Günümüzde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bakım hizmetleri yürütülen Atatürk Köşkü, haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Şehir merkezinden araçla sadece 5-10 dakika uzaklıkta bulunan köşke, Trabzon Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin ring seferleriyle ulaşılabilir. Ayrıca, şehirdeki bazı tur firmalarının düzenlediği şehir içi paket turlarıyla da köşkün tarihi atmosferi keşfedilebilir.

Trabzon HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ofunsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.