Vergi affı çıkacak mı 2020? En son vergi affı ne zaman çıkarıldı?
Vergi borcu affı son dakika çıktı mı? Sorusu oldukça merak ediliyor. Meclise yeni geleceği iddia edilen paketin içerisinde vergi ve prim borçlarını yapılandırmasına rağmen ödemediği için iptal edilen kişilere af hakkı verilecek. 2020 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yeni bir ekonomi paketi hazırlanıyor. Yapılan düzenleme ile 3 yeni vergi yürürlüğe konulurken vergi cezalarına af getirildi. Yüzde 50 'ye yakın indirim gelecek. AK Parti tarafından Meclis'e getirilen vergi düzenlemesi kanun teklifi kabul edildi. 2020 vergi affı ne zaman çıkacak? Vergi affı ve yapılandırma kimleri kapsıyor?
Vergi borcu affı çıkacak mı? Sorusu milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. 2020 için Vergi Affı ve 6736, 7020 ve 7143 Yapılandırma hakkı bozulanlar için yeniden yapılandırma da gündemde. Yapılan düzenleme ile 3 yeni vergi yürürlüğe konulurken vergi cezalarına af getirildi. Yüzde 50 'ye yakın indirim gelecek. AK Parti tarafından Meclis'e getirilen vergi düzenlemesi kanun teklifi kabul edildi. Vergi indirimi ve vergi borcu yapılandırma ne zaman yapılacak? Vergi borcu affı ile ilgili son dakika gelişmeleri binlerce kişi tarafından araştırılmaya başlanıyor.
VERGİ AFFI GELDİ
Söz konusu yasa ile birlikte vergi ödemelerini yapmayanlara indirim geldi. Vergisini ödemeyenlere kesinlen cezaların ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim yapılacak ve indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI VAR MI?
Vergi borcu yapılandırmasını kaçıranlar yeni bir vergi borcu yapılandırmasını talep ediyor. Yeni bir vergi borcu yapılandırması olup olmayacağı ise henüz belli değil. 2019 Vergi Affı 2019'da bir vergi affı çıkması durumunda; Borçların gecikme zamları ve cezaları silinecek. Anapara üzerinden peşin ödendiği durumda enflasyon tutarı üzerinden indirim yapılacak.Borcunuzu isteğe bağlı olarak 18 ay taksitle ödeyebilirsiniz. Taksitler 2 ayda bir ödendiğinden 36 aylık taksitlenmiş olacaktır. Vergi yapılandırma başvuruları online yapılabilir. Ayrıca yapılandırma başvuru formu doldurarak bağlı olunan vergi dairesinden de yapılabilir.
2020 Vergi Affı ve Yeniden Yapılandırma Kapsamı
Yeniden yapılandırma kapsamına tür olarak;
Her türlü vergi, resim ve harçlar,Vergi cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,Trafik Para Cezaları,Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları,Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları,RTÜK İdari Para CezalarıKarayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,Öğrencilerin, YURT-KUR'a olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,Ecrimisil borçlarıEmlak vergisi, çevre temizlik vergisi,Belediyelere Su, atık su borçları, katı atık ücret borçları,Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları,İSKİ, ASKİ su ve atık su bedelleriTOBB üye aidatlarıTÜRMOB üye aidatlarıTESK üye aidatları girmektedir.VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI KAPSAMINDAKİ BORÇLAR
Vergi dairelerince takip edilen;
• 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere ait vergi, resim ve harçlar.
• 31 Mart 2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen,
• Askerlik para cezası,
• Seçim para cezası,
• Nüfus para cezası,
• Trafik idari para cezası,
• Karayolları taşıma idari para cezası,
• Otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş para cezası,
• RTÜK tarafından verilen para cezası.
• Vadesi 18 Mayıs 2018 tarihinden önce olan,
• Ecrimisil,
• Kaynak kullanım destekleme fonu,
• Öğrenim kredisi, katkı kredisi alacakları.
VERGİ BORCU NE KADAR YAPILANDIRILIR?
Vergi aslı 108.000 TL borcu için kanun kapsamında, Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan 20.250 TL ile birlikte yapılandırılan borç tutarı toplamı, 128.250 TL'dir. Yapılandırılan borç peşin olarak ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmek istendiğinde; Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan 20.250 TL'den %90 indirim yapılarak Yİ-ÜFE tutarı olarak [20.250– (20.250x %90)]= 2.025 TL ödenecektir.
Bu durumda, mükellef toplamda 128.250 TL yerine, sadece 110.025 TL ödeme yaparak kanundan yararlanabilecektir.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERGİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Öncelikle https://intvrg.gib.gov.tr/ linkine tıklayarak biraz aşağıda yer alan "T.C. Kimlik Numarası ile giriş" butonuna basın.
Giriş için sizden istenen bilgiler eksiksiz olarak doldurunuz.
Bu bilgiler TC kimlik numarası, doğum tarihiniz, annenizin evlenmeden önceki soyadının bazı harfleri ve bir yakınınıza (anne, baba, eş, çocuk) ait TC kimlik numarası.
Bu bilgileri girip giriş yaptığınızda yönlendirildiğiniz sayfada vergi borcu sorgulama ve ödeme de dahil birçok işlemi bulabilirsiniz.
KAYNAK: TAKVİM