Başhekim Uysal, aşırı sıcaklara dikkat!
Başhekim Uysal, Yaz mevsimini yaşadığımız bu günlerde havaların ısınması ve artan nem oranı insanlarda çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, Yaz mevsimini yaşadığımız bu günlerde havaların ısınması ve artan nem oranı insanlarda çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Vatandaşları aşırı sıcaklara ve sıcak çarpmasına karşı uyaran Başhekim Uysal, “Normal sıcak havalarda insan vücudu terleme yolu ile vücut ısısını dengede tutmaya aşırı sıcaklarda ise bu denge insan metabolizması tarafından sağlanamaz ve sıcak çarpması, baygınlık ve hayatı tehdit eden sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sıcak çarpması; genellikle aşırı sıcak ve nemli havalarda ortaya çıkan ve sıcakta uzun süre kalma ya da ağır egzersiz yapanlarda görülen bir tablodur.
Sıcak çarpmasının belirtileri ise hafif baş ağrısı ile başlayıp kas krampları, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya hatta hatta bilinç bozulmasına kadar gidebilen bir klinik tablo oluşturabilir” dedi.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların, Hamileler, Kronik Hastalığı olanlar (Diabet, KOAH, Kalp Hastalığı) Küçük çocuklar (Özellikle 4 yaşından küçük olanlar), Aşırı kilosu olanlar ve sosyal desteği zayıf 65 yaşından büyük kişiler olduğunu belirten Başhekim Uysal; “Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için bir takım tedbirler alınabilir.
Bunlar:
Günde 2-2,5 litre (12-13bardak ) şu içilmeli,
Yağlı ve kızartmalı yiyeceklerden uzak durulmalı,
Saat 11.00 –16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca denize girilmemeli ve güneş altında kalınmamalı,
Güneş altında kalınması durumunda şapka ve güneş gözlüğü tercih edilmeli,
Gün içinde ılık duş alınmalı,
Çocuk ve yaşlılar gün içinde mutlaka yakın kontrol edilmeli,
Kafeinli yiyecekler ve alkolden uzak durulmalıdır.
Özellikle Diabeti ola hastalar aşırı güneş altında Hipoglisemi (Kan şekeri düşmesi) tablosunda baygın halde kalarak güneş yanıkları ile de hastanelere başvurabilmektedir.
Ayrıca yaşlı immobil (yatalak) hastalarda da beklenmeyen sorunlar oluşabilmektedir.
Bu nedenle bu grup hastaların gün içinde çok yakın gözlemlenmesi ve uzun süre dışarıda bırakılmaması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Başhekim Uysal son olarak; “Aşırı sıcaklarda oluşabilecek sıcak çarpması vakalarında ilk olarak kişi serin bir ortama alınmalı, soğuk su altına da alınabilir. Ya da ıslak havlu ya da ıslak çarşaf ile vücudumun alın bölgesi, koltukaltı, el ve ayakları sarılmalıdır. Bilinci açık ise şu içilebilir. Bilinci açık değil ise hemen 112 Acil Çağrı Merkezi aranıp yardım istenmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.